Miten suojaudun parhaiten netin vaaroilta?

Vaikka internet on tuonut mukanaan monia suurenmoisia mahdollisuuksia, on se tuonut mukanaan myös aivan uudenlaisia vaaroja, jotka jokaisen diginatiivin tulisi tuntea ja joihin jokaisen nettiä käyttävän henkilön tulisi suhtautua riittävällä vakavuudella.

Huolehdi tietoturvastasi ja anonymiteetistäsi

Huolehdi tietoturvastasi aina kun käytät nettiä. Älä anna tietojasi epämääräisille tahoille, äläkä usko liian suuria lupauksia, jotka on jaettu sähköpostitse tai vaikkapa somessa. Sinisilmäinen toiminta ei sovi netissä toimimiseen.

Esimerkiksi laadukas VPN-palvelu voi auttaa turvaamaan selustasi surffaillessasi netissä. Lisäksi se turvaa anonymiteettisi. Se auttaa suojaamaan myös IP-osoitteesi siten, etteivät sivustojen, joilla käyt, ylläpitäjät näe osoitettasi. Tämä tekee toiminnastasi aidolla tavalla anonyymia. Muista kuitenkin varmistaa, että valitsemasi VPN-palvelu on laadukas ja että se vastaa käyttötarkoituksiasi. Vain harvoin maksuton VPN pystyy suojaamaan käyttäjän nettikäytön asianmukaisella tavalla ja näihin palveluihin tuleekin suhtautua varauksella.

Huolehdi virustorjunnasta

Nettisurffailun aikana koneesi tai älylaitteesi on vaarassa myös virusten taholta. Onkin tärkeää huolehtia asianmukaisesta ja riittävästä virustorjunnasta, jotta ikäviltä virusyllätyksiltä vältyttäisiin. Varmista, että laitteeltasi löytyy tehokas, luotettava ja laadukas virustorjuntaohjelma, joka pystyy estämään laitettasi mahdollisesti uhkaavat virushyökkäykset.

Käytä maalaisjärkeä

Kaikessa nettisurffailussa on tärkeää käyttää puhdasta maalaisjärkeä, sekä unohtaa sinisilmäisyys. Suinkaan kaikki netinkäyttäjät eivät ole liikkeellä puhtoisin aikein, vaan moni yrittää hyötyä toisista mitä moninaisimmilla tavoilla. Netissä on nähty niin petturimaisia ja katteettomia lupauksia antavia casanovia kuin sellaisia koiranpennun myyjiä, joilla ei oikeassa elämässä ole lainkaan koiranpentuja – tai ainakaan juuri niitä suloisia pentuja, joita he kauppaavat monin ylistyssanoin ja suloisin kuvin koirien myyntiin tarkoitetulla nettipalstalla. Molempien jälkeen on jäänyt särkyneitä sydämiä.

Jos jokin netissä luvattu asia kuulostaa aivan liian hyvältä ollakseen totta, johtuu tämä yleensä siitä, että asia ei olekaan lainkaan totta, vaan puhdasta valetta. Esimerkiksi suuren rakkauden tunnustukset jo siinä vaiheessa, kun et vielä ole edes tavannut netissä tapaamaasi Casanovaa, ovat aihe laittaa hälytyskellot soimaan – etenkin, jos Casanova pyytää sinulta jotakin, kuten suurta summaa rahaa, jolla hän voisi ostaa itselleen lentoliput päästäkseen sinun luoksesi.