Internetin vaarat

Vaikka internet onkin monin tavoin parantanut elämäämme, on se tuonut mukanaan myös aivan uudenlaisia vaaroja. Nämä vaarat on tärkeää tiedostaa ja niihin on tärkeää varautua ennakolta, jotta turhilta ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin ja jotta netin positiivista puolista nauttiminen olisi mahdollisimman turvallista. Tämä artikkeli valottaa netin varjopuolia.

Tietojenkalastelu

Netissä liikkuu myös sellaisia käyttäjiä, joilla ei ole puhtaat jauhot pussissa, vaan suoranainen ketunhäntä kainalossa. He pyrkivät saamaan itselleen taloudellista hyötyä kalastelemalla toisten henkilökohtaisia tietoja, kuten pankkitunnuksia. He voivat käyttää näitä tietoja monin tavoin epärehellisiin käyttötarkoituksiin. Jos pankkitietosi joutuvat vääriin käsiin, saatetaan niiden avulla ostaa jopa lentoliput, eikä syyllistä ole kovin helppo saada kiinni, koska hän voi olla missä päin maailmaa tahansa. Se, että internet on tehnyt maailmasta entistä kansainvälisemmän ja pienentänyt välimatkoja, kääntyy tässä tilanteessa itseään vastaan. Internet voi tehdä rikollisten kiinnisaamisesta melkoisen haastavaa, ellei jopa täysin mahdotonta. On sanomattakin selvää, että ylimääräiset isot menot omalla kortilla ovat ikävä yllätys, joka voi laittaa oman talouden sekaisin ja aiheuttaa monia ikäviä seurauksia. Erityisen vaarallista on, jos koko identiteettisi onnistutaan varastamaan.

Tästä syystä onkin tärkeää turvata oma selusta aina kun käyttää nettiä. Huolehdi siis siitä, että tietoturvasi on kunnossa ja varmista anonyymi netinkäyttösi käyttämällä laadukasta ja käyttötarkoitustasi vastaavaa VPN-palvelua. Älä luovuta henkilökohtaisia tietojasi epäilyttäville tahoille ja ole aivan erityisen varovainen käyttäessäsi julkista verkkoyhteyttä.

Huijausyritykset

Netissä on esiintynyt runsaasti myös suoranaisia huijausyrityksiä, joissa huijari lähestyy potentiaalisia uhrejaan. Esimerkiksi hyväuskoisille ostajille on myyty koiranpentuja, joita ei oikeasti ole edes olemassa. Suloiset kuvat pennuista saavat ostajan sydämen sulamaan ja koirakuumeen jylläämään entistäkin voimakkaampana. Jos myyjä kuitenkin pyytää pennusta etukäteismaksua ja esimerkiksi lupaa toimittaa pennun sinulle ulkomailta maksun saatuaan, suhtaudu tällaisiin ehdotuksiin äärimmäisellä varovaisuudella. Voi olla, ettei mitään pentua ole edes olemassa, eikä koiranpentua ikinä tulisikaan ostaa varmistamatta ensin henkilökohtaisesti millaisista olosuhteista sen hankkii.

Netissä on esiintynyt myös monenlaisia casanovia, jotka ovat hyväuskoisten rahojen lisäksi varastaneet myös heidän sydämensä. Jos joku julistaa netin kautta tutustuttuanne rakkauttaan jo ennen kuin olette edes tavanneet, nosta tuntosarvesi aivan erityisen pystyyn, äläkä ainakaan ryntää maksamaan hänelle yhtään mitään.