VIP raksubaari

Damonin FHS-oireet (Feline Hyperesthesia Syndrome) ovat taas pahentuneet kevään alkaessa. En muista olenko selittänyt koskaan Damonin oireilua kunnolla, mutta sen ”kohtauksen” oireisiin kuuluu mouruaminen, juokseminen ympäri asuntoa, itsensä hysteerisenä nuoleminen, selän nykiminen ja lopulta Melin tai/ja Muusan päälle hyppääminen ja niskasta pureminen. Eläinlääkärissä ei ole selvinnyt mitään, kissalla ei ole mitään karvattomia kohtia ja loisetkin on poissuljettu. Eläinlääkäri uskoo käyttäytymisen johtuvan stressistä, minä oon miettinyt myös allergiaa. Tuo kun oksentaa yleensä kanasta ja kalkkunasta peräisin olevat lihat, jonka vuoksi ruokinta on ollut jo kuukausia pelkästään poroa, sikaa (sydäntä) ja nautaa. Välillä oireilu rauhoittuu pitkäksi aikaa, välillä se pahenee ja mietin itku silmässä olisiko kaikkien kannalta parempi etsiä sille uusi koti. Viime aikoina on taas ollut kovin epätoivoinen olo.

Mutta nyt muutaman päivän ajan on näkynyt valoa tunnelin päässä. Olen huomannut oireilun kohdistuvan ruoka-aikoihin ja minun kotiin tulooni. Olen yrittänyt ottaa tavoitteeksi leikkiä tai heitellä raksuja heti kotiin tullessa, mutta tuo ei ole niin paljon raksujen perään kuin tytöt (katselee vierestä kun kaikki muijat juoksevat raksujen perässä) eikä hermostuneena kiinnostu mistään leluistakaan. Paitsi laserista, mikä taas hermostuttaa sitä vaan enemmän, kun sitä ei saa kiinni.

Olen siis pohtinut, että mitä sitä keksisi. Mitä aktivointia keksin tarjota, kun mitkään lelut eikä namit kelpaa. Mutta kuitenkin ruoka-aikana sillä tuntuu olevan järjetön nälkä, saattaa jopa näykkäistä kädestä ellen anna herralle ruokaa tarpeeksi nopeasti. Päätinkin kokeilla antaa sen syödä mahansa täyteen. Lisäsin ruoka-annoksia ja mietin, että tälle kissalle koko ajan tarjolla oleva ruoka voisi olla ihan hyvä juttu. Mutta mihin laittaa ruokaa, ettei Tiana ja tytöt pääse niitä syömään? Kirjahyllyn päälle! Se on tasan ainoa paikka, mihin vain ja ainoastaan Damon pääsee hyppäämään.

Niinpä ensimmäistä kertaa koskaan ostin kissoille ison kuivamuonapussin, Devoted Cat Scottish Salmonin. Siinä ei ole tippaakaan kanaa, mutta 90% kalaa ja proteiinia hurjat 46% ilman mitään viljoja. Heitin yhden ruokakupin kirjahyllyn päälle ja laitoin sinne raksuja. Ensimmäisillä kerroilla äijä kävi syömässä kupin tyhjäksi, mutta nyt se on jo kahdessa päivässä alkanut tajuamaan että sieltä ei ruoka katoa mihinkään.

Ja tiedättekö? Ei ole ollut kohtauksen kohtausta muutamaan päivään. Otan mieluummin pulskan kuin ahdistuneen kissan. Toivon hartaasti, että tämä rauha jatkuu.


”Hmm, söisiköhän sitä lisää?”

1

2 Comments

 1. Ai teilläkin FHSää, voi Damonia. 🙁 Tosi hyvä juttu, että onnistuit löytämään kohtauksen laukaisevan tekijän! Nostitko kokeilussa ruoka-annoksia vai vain ruokailukertojen määrää? Lihavuuskaan ei ole hyvä juttu, joten jos Damon alkaa lihomaan, niin kannattaa kokeilla nostaa ruokamäärää laskemalla ruokien rasvaprosenttia. Eli ruokamäärä nousee, mutta rasvansaanti pysyy samana. 🙂

  Olisi kiva kokeilla tuota Devotedia, siinä on vähemmän hiilareita kuin Noran nykyisessä Thrive Salmon & Herring -ruuassa. Devotedissakaan ei ole lisättyä jodia (huom!), joten Nora pystyisi ainakin siltä osin sitä kokeilemaan. Harmi kun myydään vain Faunattarissa eikä meidän lähistölle ole sellaista. Tässä ollut jo jonkin aikaa harkinnassa uskaltaisiko tilata pikkupussin testiin. 😀 Postikuluthan siihen tulee mukaan, mutta jos on sopiva niin voisi tilata kerralla sitten enemmän.

  • Kirsi

   13.3.2017 at 17:22

   Nostin annoksia, mulla ei ole oikein mahdollista ruokkia kolmea kertaa päivässä. Tai ehkä olisikin, mutta en jaksa sellaista säätämistä. 😀 Mutta Damon on syönyt tähän asti vähemmän mitä sen painon mukaan pitäisi (on jättänyt ruokaa syömättä, jonka takia olen antanut vähemmän), joten nostin sen nyt siihen mitä se pitäisi olla ja laitoin noi raksut tarjolle. Vähärasvaista lihaa meillä pääosin syödäänkin, kun ei noille oikein kelpaa mikään muu kuin possun sydän. Ostan kyllä välillä vaihtelun vuoksi nautaa ja sika-nautaa, mutta ei kelpaa. 😀 Kana ja kalkkuna olisi hyvä lisä, mutta kun toi Damon oksentaa kaiken siipikarjan, niin… Luuton poro kelpaa kerran tai kaksi, mutta vuorokauden jääkaapissa seissyt liha ei kelpaa enää.

   Mä oon ollut tosi tyytyväinen Devotediin ja oon kuullut siitä pelkkää hyvää! Voin kyllä suositella. 🙂

Vastaa

Your email address will not be published.

*

© 2018 Iltateellä

Theme by Anders NorenUp ↑