5 vinkkiä sisäkissan aktivointiin

Mainitsin edellisessä kissa-aiheisessa postauksessa ohimennen leikin tärkeydestä kissalle. Olen huomannut sen vasta lähiaikoina omien kissojeni kanssa, kun Meli ja Damon oireilee tylsyyttä erilaisin tavoin, saaden Tianankin siihen sekaan mukaan. Mutta nykyään elämästä tupataan tehdä kovin kiireellistä eikä sitä vaan jaksa tai pysty olla jatkuvasti kotona kissoja leikittämässä – varsinkaan omassa elämässäni, kun on aktiivinen koirakin hoidettava. Mitä tekemistä sitä sitten kissoille keksisi?

1. Leikkiminen

Muusa leikkii
Jokainen kissa tykkää erilaisista leluista. Damon on hulluna sulkiin, Meli ja Muusa onkileluihin. Helisevät pikkuhiiret ovat kaikkien suosikkeja. Jotkut rakastavat foliopalloja, minun kissoista yksikään ei innostu niistä. Kitty Boinksista ei myöskään innostunut kukaan kolmesta, vaikka olen monelta kuullut kuinka kissat ovat jaksaneet leikkiä sillä tuntitolkulla. Laserhiiri poistui käytöstä siinä vaiheessa, kun tajusin sen pahentavan Damonin käytösongelmia – valon jahtaaminen saa sen vain turhautumaan ja lopulta se vie saalistusviettiä loppuun alkamalla jahtaamaan Meliä tai Muusaa. Kissalla on luontainen tarve metsästykseen (näe-vaani-hyökkää-sieppaa-tapa) ja sille on annettava se mahdollisuus alusta loppuun lelujen avulla. Kissan kanssa leikkiminen parantaa myös suhdetta omistajan ja kissan välillä. Siksi lelut ovat niin tärkeitä!

2. Laita ruoka muualle kuin kuppiin

Kissojen aktivointilauta
Meillä kuivanappulat ovat vain herkkuina, joten kissat jaksavat tavoitella niitä. Raksuja voi laittaa aktivointilautaan tai aktivointipalloon, heitellä ympäri huonetta, piilotella ympäriinsä… Märkäruuat tai lihat voi laittaa pieneen Kongiin, kehitellä omia virityksiä tai piilottaa ruokakuppi toiseen huoneeseen ja päästää kissa etsimään sitä.

3. Vie ulos tai tuo ulkomaailma sisälle

Damon valjaissa
Kissa kannattaa totuttaa valjaisiin jo pentuna, ettei käy kuin minulle Muusan ja Melin kanssa. Niiden kanssa saa tapella täysiä, jotta saa valjaat edes puettua, joten tilanne stressaa enemmän kuin tuo hyötyä. Damon taas on oppinut valjaisiin pienestä pitäen, joten se tulee eteiseen huudettaessa ja seisoo kiltisti paikallaan valjaita puettaessa. Damon pääseekin siis ulos lämpimillä säillä, mutta Suomen talvi on pitkä ja hyinen. Silloin täytyy tuoda ulkomaailma sisälle – mielikuvitus on rajana! Koivun oksat toimivat onkileluina, käpyjä voi heitellä ja metsästä kerätyt linnunsulat ovat aina yhtä suuri ihmettelyn aihe.

4. Naksutinkoulutus

Kissojen älykkyyttä haukutaan usein ihan turhaan. Haasta itsesi ja kissasi! Katso Youtubesta videoita tai lainaa kirjastosta kissojen temppukirja. Istumaan on helppo opettaa, Muusa osaa myös pyöriä ja käydä maahan. Naksutella voi omaa kieltä tai vaikkapa pilttipurkin korkkia, joten sitä varten ei tarvitse lähteä eläinkauppaan ostoksille. Muista palkita kissaasi mieluummin liian usein kuin liian vähän, että sen mielenkiinto pysyy yllä. Kissa ei yleensä jaksa pitkiä toistoja kuten koira, joten muutaman minuutin treenit riittävät etenkin alussa. Tähänkin voi käyttää palkkana vaikka niitä raksuja!

5. Pääsy yläilmoihin

Poju jääkaapin päällä nukkumassa

Kissat rakastavat yläilmoja ja tuntevat olonsa turvalliseksi ylhäällä. Tämän vuoksi kissan kannalta olisikin parasta, jos sillä on kattoon asti ulottuvia kiipeilypuita tai/ja lupa kulkea kirjahyllyjen päällä. Tasot tuovat myös kissalle paljon enemmän liikkumatilaa ja saattavat jopa helpottaa kissojen välisiä ristiriitoja, kun jokaisella on mahdollisuus päästä omaan rauhaan (lähde).

0

1 Comment

  1. Mahtava ja tärkeä julkaisu! 🙂

Vastaa

Your email address will not be published.

*

© 2017 Iltateellä

Theme by Anders NorenUp ↑


Fatal error: Allowed memory size of 41943040 bytes exhausted (tried to allocate 640 bytes) in /home/sateinen/public_html/blogi/wp-includes/Requests/Cookie.php on line 255