Koira vai kissa?

Harva aidosti on täysin joko koira- tai kissaihminen. Mutta jos täytyy valita, niin kumpi sopii sinulle paremmin?

Vito pentuna

Söpö pieni koiranpentu kasvaa nopeasti. Pissaa ja kakkii paikat, murrosiässä ehkä repii sohvat ja sängyt sinun lempikenkien lisäksi. Jotkut ovat sisäsiistejä jo kotiin tullessa, jotkut vasta vuoden vanhoina. Yksinään koira ei pärjää aikuisenakaan kuin mielellään sen työpäivän ajan, joten unohda ne koulu- tai työpäivän jälkeiset kahvittelut. Kouluttaakin se pitää. Ehkä sinua naurattaa pikkukoiran räköttäminen fleksin päässä, mutta kanssaulkoilijoita se ärsyttää varmasti. Koulutus ei pääty vain peruskoulutukseen, jokainen koira tarvitsee liikunnan lisäksi myös aivotyötä. Se on sinusta kiinni, mitä haluat koirasi kanssa tehdä, mutta jotain tekemistä jokaisen koiran pääkoppa tarvitsee.

Kuitenkin koira on se nelijalkainen personal trainer. Voit paremmin, kun joku pakottaa sinut ulos säässä kuin säässä. Koira tulee itkiessäsi katsomaan mikä sinulla on hätänä ja järjestää soolobileet joka kerta, kun saavut kotiin. Se ei ehkä ole sinun paras ystäväsi, mutta sinä olet sen ja se näyttää sen kyllä. Ehkäpä alat harrastaa koirasi kanssa ja löydät harrastuksista uusia ystäviä ja lenkkiseuraa.

Meli pentuna

Kissanpentu tuo tullessaan hiekkalaatikon, joka pitää siivota päivittäin. Se repii kynsillään kaiken, myös sen kauniin tapettisi, ellet pitkäjänteisesti opeta sitä raapimaan vain raapimapuuta. Sellainenkin sinun pitää hankkia. Mielellään vielä mahdollisimman korkea, koska kissa kokee olonsa turvallisemmaksi mitä ylempänä se on. Pentu leikkii kaikella, jopa pöydän jaloilla. Jos koiraa pitää lenkittää joka päivä, kissan pitää saada toteuttaa saalisviettiään leikkimällä. Vaanii – jahtaa – tappaa. Monet kissojen käytösongelmat ratkeaisivat vain sillä, että omistajat alkaisivat leikkimään kissojensa kanssa päivittäin. Hyvälaatuista ruokaakin kissan pitäisi saada, siis lihaa. Nappulat kuivattaa, monissa märkäruuissa on kaikkea ylimääräistä ja pelko virtsakivistä vaanii jokaisessa teollisessa. Raakaruokinta taas on kallista ja eihän sitä reissuunkaan voisi lähteä ilman säilyvää kuivamuonaa. Kissaihmiset tappelee jatkuvasti siitä, onko oikein päästää kissat ulos ja pärjääkö se Latzilla.

Kissa on kuitenkin parhaimmillaan se, joka käpertyy syliisi kehräämään. Kehräämisen tuottamien värähtelyjen uskotaan parantavan tulehduksia ja lihas- ja nivelvammoja. Kissan sanotaan vähentävän stressiä omistajissaan (lähde). Vanha käsitys itsenäisestä lemmikistä elää vielä vahvana, mutta ehkä juuri sen vuoksi oman kissan hellyydenosoitukset tuntuvat niin tärkeiltä. Kissa ei kuitenkaan tarvitse jatkuvaa huolenpitoa kuten koira. Sen ei tarvitse päästä ulos kolmea kertaa päivässä, joten töistä ei ole kiirettä kotiin. Varsinkin, jos kissoja on enemmän ja ne pitävät toisilleen seuraa. Sadepäivinä voit huoletta viettää sisällä koko päivän ja kissa on vain iloinen saamastaan lisähuomiosta.

Tiana ja Damon

Etkö vieläkään osaa päättää? Ratkaisu: ota molemmat. Saat personal trainerin ja psykiatrin.

0

4 Comments

 1. Totta se on, ettei kissa korvaa koiraa, eikä koira korvaa kissaa, joten ei siinä auta kuin valita molemmat. Koko jaottelu kissa- ja koiraihmisiin on itseasiassa vähän hölmö. Ihanasti kirjotettu postaus, tykkään 🙂

  • Kirsi

   8.10.2016 at 22:35

   Niinpä, ei korvaakaan! Ja uskon, että kissa- tai koiraihmiset saattaisivat muuttaa käsityksiään, jos saisivat vaan olla tekemisissä ihanien yksilöiden kanssa. 🙂 Yksilöitäkin on niin monia erilaisia! Kiitos kommentistasi!

 2. Hyvä kirjoitus! 🙂 Rakastan koiria, mutta hoidon suhteen olen enemmän kissaihminen. Rakastan lenkkeillä, mutta yksin ei tule käytyä, joten koiru olisi nappivalinta. Aika ja jaksaminen ei kuitenkaan riitä lenkkeilemään vähintään 2 h päivässä ja tarjoamaan sekä kissoille, että koirille leikkimistä ja aivotyötä päivittäin. Lisäksi koiran etenkin eläinlääkärikulut on kalliimmat, joten ei onnistu. Ruokinta menisi varmaan ainakin lähelle kissan yksilökuluja kun voisi käyttää halvempia rasvaisempia lihoja. 🙂

  • Kirsi

   9.10.2016 at 13:38

   Koiran ruokinta tulee yllättävän halvaksi! Tosin se johtuu meidän kohdalla siitä, että Tianalle voi antaa hyvälaatuista nappulaa hyvällä omallatunnolla. Tianakin syö 50/50 mallilla, vaikka kissat ovatkin täysin raa’alla. Jos ei puhuta Tianan eläinlääkärikuluista vaan mietitään yleisesti terveen koiran eläinlääkärikäyntejä, niin ei ne sen kalliimmat ole kuin kissallakaan. Perheemme snautseri ei ole tarvinnut käydä eläinlääkärissä kuin rokotuksilla kolmen vuoden välein!

   Eikä kaikki koirat sitä kahta tuntia liikuntaa päivässä tarvitse. Tietysti liikaa liikuntaa ei voi mikään koira aikuisena saada, mutta rotusta ja aktiivisuudesta riippuen koirat pärjäävät yllättävän hyvin arkena vähemmälläkin. Nyt Tianan ollessa kuntoutuksessa sitä ei saa pitkille lenkeille viedäkään, mutta ennen vaivojakin ulkoiltiin ihan samanlailla 1-1,5 tuntia päivässä arkipäivinä. Viikonloppuna ehtii sitten enemmän ja metsässä ei tarvitse kauaa vapaana juoksuttaa, kun on jo energiat kulutettu. 🙂

Vastaa

Your email address will not be published.

*