Elämäntavoitteena sipsikaljavegaanius

aamupala lohkoperunat ja mustapapupihvit
Ruisleipää maapähkinävoilla ja banaaneilla. Päivälliseksi mustapapupihvejä ja lohkoperunoita.

Monet varmaan tietävät Feissin kuuluisimman vegaaniryhmän, Sipsikaljavegaanit. Törmäsin siihen itse vasta muutama viikko sitten ja vaikka en vegaani olekaan, niin liityin ryhmään ihan mielenkiinnosta. Kasvissyönti on kiinnostanut jo pitemmän aikaa, mutta mä olen niin tapojeni orja, ja ehkä vähän epäluuloinenkin kaikkea uutta kohtaan, että en olisi voinut ikinä uskoa pystyväni kasvissyöntiin. Saati sitten vegaaniuteen.

Sipsarit kuitenkin yllätti. Niin paljon sairaan hyvän näköistä ruokaa ja herkkuja, mitä jopa tämä kananugettien rakastaja kuolasi ruudun toisella puolella! Paras ystäväni on myöskin aloittanut kasvissyönnin vähän aikaa sitten ja tosi hyvää ruokaa tekeekin. Tosin se on opiskellut kokiksi ja itse olen keittiössä aivan käsi, joten sikäli en luota omiin ruoanlaittotaitoihini. Soijasuikaleita ostin muutamia kuukausia sitten ja kokeilin tehdä niistä ruokaa pariin otteeseen, mutta muutaman epäonnistumisen jälkeen annoin nekin kyseiselle kaverille.

Jotain kuitenkin naksahti päässä ja päätin sitten kuitenkin aloittaa Vegaanihaasteen pari viikkoa sitten. Tosin vegaani en aio olla. Edes mun budjetti ei taivu siihen, että kaikki kosmetiikka- ja hygieniatuotteet olisivat myös täysin eläinperättömiä. Toisaalta myös yritän vähentää valkoisen sokerin ahmimista ja käytän usein sen tilalla hunajaa. Hunaja on myös teessä ihan ykkösjuttu!

Mutta lihan päätin jättää pois kokonaan omasta ruokavaliosta. Maidon käytön olen jo vähentänyt muutenkin pelkkään kahviin, joten sen pois jättäminen oli helppoa. Koska suoritan kuitenkin vegaanihaastetta, niin kokeilin jättää muutkin maitotuotteet pois. Jogurtteja ja rahkoja en syö muutenkaan paljoa, mutta yllätyin silti kuinka hyvää Alpron Go on -rahkat on! Alpron pienet jogurtit ovat myös mun mielestä parempia kuin tavalliset jogurtit, tosin se 500 gramman mantelijogurtti on pahaa. 😀 Onneksi kaverille kelpasi!

Kahvimaitoa oli pelottava ostaa. Kaikkialla peloteltiin kasvimaitojen sakkautumisesta ja olin aivan hoomoilasena kasvimaitotiskillä. Päädyin ostamaan Blue Diamondin mantelimaitoa, jonka lopulta join ruokajuomana. Yllättävän hyvää! Ei se kyllä kahvissa sakkautunut lainkaan, mutta oli vähän liian laihaa siihen. Suosittelujen jälkeen päädyin ostamaan kahvimaidoksi Alpron Professional soijamaitoa ja tuohan on aivan mahtavaa! Liian rasvaista ruokajuomaksi (ainakin mun mielestä, voisin verrata sitä punaiseen maitoon), mutta kahvissa ihan täydellistä.

Ensimmäisenä pääruokana päätin tehdä kermaista linssi-pinaattikastiketta. Valmis ruoka näytti oksennukselta, mutta herrajestas miten hyvää ja täyttävää! Ja kuinka paljon sitä tuli! Söin sitä samaa satsia viikon kyllästymättä! Opiskelijabudjetti kiittää ja kumartaa. Tuon jälkeen kokeilin mustapapupyöryköitä kermakastikkeessa. Pyörykät eivät pysyneet pannulla kasassa ollenkaan (seuraavan kerran uunissa 200 asteessa 20min!), mutta ruoka kelpasi kuitenkin. Kaurakermat osoittautui yhtä hyviksi (ellei jopa paremmiksi) kuin tavalliset ruokakermat.

Viime viikonloppuna katsoin Netflixistä kohutun Cowspiracy -dokkarin ja voi luoja. Mikään elokuva tai dokumentti ei ole ikinä pysäyttänyt niin paljon. Ton katsomisen jälkeen päätin, etten osta naudan lihaa enää edes eläimille. Enkä maitotuotteita kotiin. Maitosuklaan ja herkkujen syömistä meinasin jatkaa, mutta mulle iski niin suuret omantunnontuskat yhdestä Tuplasta, että päätin jatkaa vegaanisilla herkuilla.

Vielä on syötävä jääkaapista eläinperäiset margariini ja voi pois (mitään en heitä roskiin!) enkä aio edelleenkään kieltäytyä tarjotusta ruuasta. Mutta mun omalletunnolle riittää se, etten omilla rahoillani osta omalle lautaselle enää lihaa tai maitotuotteita. Elukoiden ruokinta pysyy tietenkin samana, vaikka nautaa ei enää niidenkään kuppiin tule.

0

6 Comments

 1. Ei voi muuta sanoa kuin että peukut sulle! Toivottavasti itsekkin saisin taas ryhdistäydyttyä ja karsittua loputkin eläinperäiset tuotteet omasta ruokavaliostani. Koirat vetää lihaa minunkin puolesta. ;D

  Itse olen tykästynyt kauramaitoon! Rainbowin litran tölkki maksaa 2 euroa, mutta säilyy ainakin reilu kuukauden. Mulla maidonkäyttö on niin satunnaista – välillä menee pari litraa viikossa, välillä katselen samaa purkkia monta viikkoa, että mulle se on säilyvyytensä takia ollut tosi hyvä.

  • Kirsi

   24.3.2016 at 16:11

   Kiitos! Alota säki vegaanihaaste, tulee joka päivä ihania reseptejä sähköpostiin! Rainbown soijamaitoa on myös kehuttu, mutta käyn melkein aina Citymarketissa, missä ei ole Rainbown tuotteita. Pitää yrittää muistaa ostaa tota kauramaitoa seuraavan kerran kun käyn S-ryhmän kaupassa! On noi Alpron soijamaidot kuitenki tosi kalliita verrattuna tavalliseen maitoon, vaikka en muuten kuin kahvissa käyttäiskään.

 2. Ryhmän nimen perusteella ajattelin sisällön olevan jotain ihan muuta. :DD Kiva, että on löytynyt maistuvia kasvituotteita!

  • Kirsi

   25.3.2016 at 09:16

   On siellä sipsiä ja kaljaakin! Ja paljon vihiksiä. 😀 Ryhmä on siis tarkoitettu vegaaniselle mättöruualle, että ei sieltä ihan koko ruokavaliota kannata poimia. Ryhmän mahtava yhteishenki ja toisaalta just se mättöruoka sai kuitenki ymmärtämään ettei se vegaanius ole sama asia kuin terveellisen ruokavalion perikuva. Herkkujakin löytyy vaikka millä mitalla!

   Vegaanihaasteen reseptit ja ruokavinkit on ihan parhaita! Siellä on pajon sopivia reseptejä köyhälle ja huonolle kokillekin eikä kaikki reseptit ole täynnä 20 erilaista maustetta ja yrttiä. Tosin uusia mausteita olen saanut ostaa (paljon), mutta on se ruuan maku ollut myös sen arvoista. 😀

 3. Hei!, tykästyin blogiisi todella paljon! kivoja kuvia ja mukavan mittaisia tekstejä! Olisiko mahdollista että kävisit äänestämässä minun sekartuista piskiäni vuoden 2016
  showhauksi täällä : http://koti.kapsi.fi/~villep/kuonokirja/jarppi/

  oon todella kiitollinen ja kaikki äänet on todellakin tarpeen!
  rullaat siis vähän alaspäin ja painat vihreää ympyrää :3

  – Sara sekä Jarppi
  http://www.jellonat.blogspot.fi

  ja mahtava banneri!

Vastaa

Your email address will not be published.

*

© 2018 Iltateellä

Theme by Anders NorenUp ↑