Mitä tänään syötäisiin?

En tiedä kuinka moni lukija muistaa, mutta meillä kissat ovat syöneet nyt vuoden päivät pelkkää raakaruokaa. Vieläkään se ei ole ruusuilla tanssimista, Damonille saa vieläkin tuputtaa silakkaa enkä ihmettele vaikka sillä olisi D-vitamiinin puutos sen takia. Silakat ovat Muusan suurta herkkua, mutta kolme annosta viikossa on Damonille mahdottomuus. Joskus on mennyt ihan mukisematta, mutta viime aikoina en saa edes sitä yhtä annosta kurkusta alas.

Toinen ongelma on – edelleen – lohiöljy. Iloitsin jo Facebookin Kissan luonnonmukainen ruokinta -ryhmässä löytäneeni vihdoinkin lohiöljyn mistä jopa Damon pitää (Vauhtiraksun pakastettu öljy), mutta ei enää. Jää ruoka syömättä, jos siinä on edes puolta teelusikallista öljyä seassa. Ja kun tuo kissa on ihan sekopää nälkäisenä! Viime yönä se esimerkiksi herätti mut aamuyöllä ensin puremalla nenää (kyllä!), sitten alkamalla järsimään kännykän laturijohtoa. Sohvan repiminen ja tavaroiden tiputtelu tasojen päältä on tuolle myös hupia, koska se on oppinut etten voi olla reagoimatta niihin. Viimeiseksi se alkaa kiusata Muusaa, joka juoksee karkuun sähisten. Siinä vaiheessa mun hermot ovat palaneet jo loppuun!

Päätin nyt jättää silakat kauppaan ja lohiöljyt Tianalle ja aion käydä ostamassa turskanmaksaöljyä. En tiedä miten saan sitäkään Damonin kurkusta alas, mutta toisaalta, jos se haisee vähääkään maksalta niin uskoisin sen olevan helpompaa kuin lohiöljy. Turskanmaksaöljystä saa myös omegojen lisäksi d- ja a-vitamiinit, joten silloin ei myöskään tarvitsisi miettiä lainkaan silakoita eikä myöskään maksaa. Maksa on ollut molempien suurta herkkua (jonka vuoksi pidän sormet ja varpaat ristissä, että olisi tuo öljykin), mutta helpottaa mun elämää ettei tarvitse muistella koska olen syöttänyt viimeksi.

Päälihana kissoilla on broilerin sydämet. Niiden lisäksi kuppiin menee broiskun ja kalkkunan luutonta lihaa. Kalsiumin tarve tulee tyydytettyä poron luisella lihalla. Sinkki tulee Biotiini forte -rakeesta (joka on btw jauhetta eikä rakeita) ja jodi Jahti & Vahdin merilevästä. Olen kyllä kuullut huhuja ettei tuo Biotiini forte tehoa ja Muusan turkki voisi kieltämättä olla paremmassa kunnossa. Annostus on kuitenkin vasikalle puolikas mittalusikallinen, joten kuinka paljon uskallan heittää kissan kuppiin?

Tiana syö vielä toistaiseksi 70/30 mallilla kuivamuonaa (Brit Care Adult) ja lihaa (kalkkunaa tai nautaa). Tekis vähän mieli heittää sekin raa’alle, mutta tulisi vähän liian kalliiksi raahata eläinkaupasta senkin lihat. Jos ois auto, niin Kennelrehulta sais halvemmalla.

Olen miettinyt tuota sen kuivamuonaa, että senkin voisi pistää vaihtoon. BC:n hinta nousee jatkuvasti eikä sen laatu kohtaa enää hintaa. Tärkkelys aiheuttaa kuitenkin Tianalle hiivaa, joten suurinpiirtein kaikki viljattomat (viljan tilalla käytetään usein perunaa tai bataattia) muonat on pois laskuista. Pure Natural olisi yksi vaihtoehto, mutta sen hintaerolla esimerkiksi tuohon Brit Careen voi ostaa vaan enemmän oikeaa lihaa. Ehdotuksia?


Spike on sentään helppo ruokkia. Elää pelkillä rotilla ja aika kauan saa paastota, että käy syömättömyys hengenvaaralliseksi. 😀 Huomenna olisi taas ruokapäivä. Saas nähä iskeekö kiinni, viimeksi söi taas smartin pohjalta yön aikana.

0

2 Comments

 1. Toivottavasti turskanmaksaöljy maistuu! 🙂 Mie taasen ostin eilen kisuille ekaa kertaa silakkafileitä kokeiluun Noraa varten ja se maistui tytöille hyvin. Nora pureskeli omaa annostaan antaumuksella, joten ehdin jo innostua, että korvaisin Noran kohdalla kalanmaksaöljyn silakalla kun ei Nora syö kalanmaksaöljyä oikeastaan kuin D’n vuoksi. Silakasta Nora saisi D’n, rakastamaansa pureskeltavaa ja saisin vaihdettua kalliin poron halpaan silakkaan kolmisen kertaa viikossa. Kisut saivat silakkaa iltapalaksi ja harmillisesti kisujen odottaessa tänään aamupalaa, Noralla kutisi silmä ja ohimo punoitti. Silakkahaaveet sai jättään sen sileän tien. :/

  Biotiini Fortessa on sinkkiä 2,7 mg/0,10 g. Ainakin 2 mg/painokilo/pv kannattaa antaa sinkkiä ja jos turkki kaipaa parannusta niin voit kokeilla 3-4 mg/painokilo/pv. 🙂 Ylimääräinen sinkki ei varastoidu, joten liika-annostus ei haittaa. Turkkiin on vaikuttanut ainakin meillä myös omega 3’n lähde, toisella valmisteella turkki oli parempi kuin toisella (voi toki johtua myös omegojen määrästä).

  • Kirsi

   13.2.2016 at 11:34

   Silakassa on ainakin täällä Lahdessa ollut myös se huono puoli, ettei sitä tunnu aina löytyvän kaupoista! Käyn vielä vähintään kerran viikossa Citymarketissa ostoksilla, jossa useimmiten on muikkua muttei silakkaa edes fileinä… Pakkasesta sulatetut kalat eivät myöskään meinaa maittaa yhtä hyvin kuin tuoreet, joten en viitsi ostaa paljoa kerralla. Muusa kyllä tykkää silakasta ihan hirveästi, joten sikäli harmittaa poistaa sen viikon herkkuhetket.
   Mutta mua jäi mietityttää tuo sun mainitsema poro, miten silakka korvaisi sen?

   Hyvä tietää, että reilummasta annoksesta sinkkiä ei ole haittaa! Se on sitten eri asia, mitä tuo Muusa tykkää, kun heitän sen 40 gramman ilta-annokseen vielä enemmän jauhetta 😀

Vastaa

Your email address will not be published.

*

© 2017 Iltateellä

Theme by Anders NorenUp ↑


Fatal error: Allowed memory size of 41943040 bytes exhausted (tried to allocate 3072 bytes) in /home/sateinen/public_html/blogi/wp-includes/Requests/Utility/CaseInsensitiveDictionary.php on line 68