Stealth Required

Mainitsin viime postauksessa jotain hullusta harrastuksesta ja yritän nyt kertoa tästä koko perheen aarrejahdista vähän enemmän. Kyseessä on siis geokätkeily, kaikille jästeille (kyllä, ei-harrastajia kutsutaan jästeiksi) tiedoksi siellä ruudun takana. Instagramin seuraajat ovat jo alla olevia kuvia saaneetkin ihailla filttereillä ja neliörajauksilla, kun rakkaalla Sonylla räpsiminen on niin tavattoman leppoista.

Olin kuullut kätköilystä ohimennen ennen koulun alkua, mutta en sen tarkemmin ollut ottanut selvää. Samalle luokalle sattui kuitenkin eräs, joka oli juuri itse innostunut harrastuksesta ja etsittiin hänen kanssaan ekat kätköt Asikkalasta. Sen jälkeen innostuin etsimään myös yksinäni ja koiran kanssa ulkoiluun tuli sen jälkeen yllättävän paljon puhtia. Alkuun etsin vain iltaisin, kun jännitti uteliaat ihmiset. Kätköjä etsiessä ei muutenkaan saisi kiinnittää itseensä huomiota, ellei joku väärä tyyppi näe ja mene seuravaaksi tuhoamaan kätköä. Siitä tulee tuo otsikko, joka tarkoittaa että kätkö on vilkkaalla paikalla ja etsiminen vaatii huomaamattomuuta.

Ohjeet kätköilyn aloittamiseen löytyy niin monelta suomalaiseltakin sivulta (mm. Geocache.fi, Geokätköt.fi, Älä ryhdy geokätköilijäksi -opas), etten siihen niin syvemmin perehdytä. Kysyä saa tietysti! Aloittaaksesi et kuitenkaan tarvitse muuta kuin älypuhelimen (tai jos löytyy kunnon GPS-laite, niin sen parempi vaan), ripauksen lapsenmielisyyttä ja ilmaisen tunnuksen Geocaching.comiin. Jos sinulla on android, Jolla tai Windows, olet iloisessa asemassa – niihin saatava c:geo -sovellus on täysin ilmainen. iPhonen käyttäjille ei valitettavasti ole tarjolla kunnollista ilmaista sovellusta.

DSC_1021p2
Kätköt sisältävät aina logikirjan ja geokätkö-merkinnän. Logikirjaan kirjoitetaan oma nimimerkki ja päivämäärä, jonka jälkeen se kannattaa käydä kirjaamassa löydetyksi myös geocaching.comiin. Suomessa on tuhansia kätköjä, varmasti löytyy myös sinun asuinalueelta. Esimerkiksi pikkuruisesta Orimattilasta etsin abouttirallaa 50 kätköä ja nyt jatkan Lahdessa.

DSC_0217p DSC_1105pDSC_0403p
En olisi näihin maisemiin löytänyt ilman kätköjä!

Kätköjä löytyy maastosta että ihan ihmisvilinästä, esimerkiksi ABCn pihasta ja bussiasemalta. Itse pidän maastokätköistä enemmän ja olen kätköjen ansiosta löytänyt ihan uusia lenkkipolkuja, myös Orimattilasta mistä luulin kolunneeni kaikki mahdolliset paikat. Paras kätkö tähän asti on ollut 20. pisteen multi, jossa tuli käveltyä kylän ympäri koordinaateilta koordinaateille ja sitten loppupurkki olikin yllättäen ihan kotitalon vieressä. Tosiharrastajat autoilevat kätköjen perässä ympäri Suomea, minä keskityn vielä toistaiseksi lähialueiden kätköihin. Tosin, olen saanut innostumaan kätköilystä pari autollista ystävääni!

DSC_0590p
Multikätköjen osia, joissa ei ole kuin koordinaatit seuraavalle pisteelle.

Erästä ystävääni ei helpot kätköt kiinnosta ja sehän sopii minulle, olisi jäänyt seuraava siltakätkö muuten väliin… Itse en olisi tuonne uskaltanut! Samainen kaveri haki myös erään puukätkön, mihin ei mulla myöskään rohkeus riittänyt. Kaikilla kätköillä on kaksi eri vaikeusastetta, yleinen (Difficulty, D) ja maasto (Terrain, T). Esimerkiksi alla olevan siltakätkön T on 4/5, mutta D vain 2/5. Eli helppo löytää, mutta vaikea päästä.
DSC_1054p

DSC_1064pViereisessä kuvassa on eräs yökätkö, jossa pitää taskulampun kanssa etsiä ”silmiä” yöstä. ”Silmien” luona pitää etsiä taas uusi pari, kunnes viimeisessä pisteessä silmät ovat maassa ja niiden vieressä kätkö. Tämä on yksi hienoimmista kätköistä, minkä olen käynyt, ja tähän oli nähty todella paljon vaivaa – useat heijastin-silmät olivat kiinnitetty todella korkealle lyhtypylväisiin ja puihin!

 

 

Enempää en keksi höpöteltävää, päätän tämän muutamaan kuvaan. Jos on jotain kysyttävää, kysykää ihmeessä! Haluaisin myös tietää, että kiinnostaako teitä kuulla kätköilystä jatkossakin?
DSC_1103p DSC_0190p DSC_1025p DSC_0398p

0

6 Comments

 1. Hei minäkin olen juuri aloittanut geokätköilyn kesän alussa! Tai en tiedä voinko kahdeksalla löydöllä vielä kutsua itseäni harrastajaksi, mutta kuitenkin. Se on vaan niin kivaa nähdä uusia maisemia kätköjen perässä! Sunnuntainakin pyöräilin melkein 50km kätköjen perässä ja samalla kävin ensimmäistä kertaa Heinämaalla, vaikka koko ikäni olen Orimattilassa asunut. Harkinnassa on vielä että jatkanko satunnaisten helppojen kätköjen metsästystä puhelimella (joka toisinaan on hieman hankalaa kun samasta paikasta nollapisteelle on välillä 2 ja välillä 200 metriä…) vai hankinko gepsin. Tosi hyvä postaus! 🙂

  • Kirsi

   8.7.2015 at 16:14

   Oho, toinenkin orimattilalainen! Olassa on paljon ihania maastokätköjä, keskustasta on ihan tylsä etsiä mitään. Mikä puhelin sulla on? Oma Sony toimii paremmin kuin koulun GPS:t, mun puhelin toimii parhaimmillaan metrin tarkkuudella. Kaverin Jolla on toiminut myös hyvin. Koulun gepsit ilmoittavat olevan perillä 8 metrin päässä pisteestä, joten suosittelen katsomaan tarkkaan minkä ostaa! Tosin noitahan on tehty ihan geokätköilyä varten, niiden luulisi ainakin toimivan. 🙂

   • Harmi vaan kun ne kaikki kivalta vaikuttavat maastokätköt ei näy tuossa ilmaisversiossa… 🙁 Mullakin on Sonyn puhelin (Z1 Compact) ja kyllähän sillä suunilleen löytää paikalle ja suurin osa kätköistäkin on löytynyt sitten kun on puhelimen jo jättänyt syrjään. En tiennytkään että osa gepseistä on noinkin epätarkkoja, pitää tosiaan katsella tarkkaan jos sellaisen päädyn ostamaan 🙂

 2. Tuo harrastus kuulostaa tosi mukavalta, varsinkin jos on innokas eläin mukana! 🙂 Tosi kurjaa, että salaperäisyyttä vaaditaan vandaalien vuoksi. :/

Vastaa

Your email address will not be published.

*

© 2018 Iltateellä

Theme by Anders NorenUp ↑