Ei se tähtitiedettä ole… eipä.

Kissat ovat syöneet pidemmän aikaa 50/50 ruokavaliolla märkäruokaa ja raakaa (lihaa). Whiskas teki kuitenkin temput, vaihtoi epämääräisen ”kasvisproteiinitiivisteen” viljaksi (sitä se aina on varmaan ollutkin? ovelat paskiaiset) ja tuli tässä huomattua ettei ravinnelistassakaan näy olevan ollenkaan mm. A-vitamiinia. Täysravintona sitä oon tässä jo pari vuotta syöttänyt, mutta samalla kummastellut kuinka huonossa turkissa etenkin Muusa on ollut… Damon on nyt kutissut niin pahasti, että on raapinut niskansa verille. Se saa hirveitä hepulikohtauksia, jossa se juoksee ympäri kämppää ja jää aina välillä nuolemaan ja raapimaan itseään. Ei sillä, täällä kämpässä on niin kuiva ilma, että omakin iho on kuin kuiva korppu.

Mutta takaisin ruokintaan. Ensin meinasin vaihtaa märkäruokaa, mutta en mä löydä parempaa. Zooplussasta saatava Carny näyttää paperilla oikein hyvältä, mutta se ei meinaa maistua, metallipurkit on hankalia ja kaikenlisäksi kissat vissiin paskoo sen vaan läpi – laatikko haisee järkyttävältä vaikka onkin laadukkaat mikrohiekat. Paremmat märkäruuat on joko täydennysravintoja, tai sitten vaan helvetin kalliita tai huonosti saatavia. Teolliset saavat siis jäädä, katit saavat syödä tästä lähtien pelkkää raakaa.

Päätin saman jo kaksi vuotta sitten, mutta ongelmaksi muodostui kalsiumin saanti ja kalan syöminen. Maukkaan/Muschin lohipötköt ei kelpaa kellekään (en ihmettelekään, siellä ei varmaan muuta olekaan kuin kalojen päitä), lohiöljy ei meinaa kelvata ja Damon on näistä ainoa joka roiskuttaa kanansiipiä tai -kauloja hyvällä innolla.

Nyt kuitenkin yritän ratkaista nämä ongelmat. Kävin tänään ostamassa silakkaa ensimmäistä kertaa ja ainakin Muusa ahmi innolla. Damonille ei vielä kelvannut, mutta ei sillä nälkä voinut vielä silloin ollakaan. Kokeilen nyt illalla uudestaan. Lohi lihatiskiltä kelpaa kyllä molemmille, mutta on niin hemmetin kallista etten raaskisisi sitä joka viikko ostaa. Tosin sen ravintoaineet olisi kaikista parhaimmat, joten helpommalla ja halvimmalla pääsisin jos saisin nuo sitä mössöä syömään… Kattelin kyllä, että Maukkaan sivuilla näkyy olevan lohta myös lihapullien muodossa, mutta ne ei ole osunut mun silmään ainakaan täällä Mustissa ja Mirrissä. Lohiöljy on nyt kelvannut Whiskasin kanssa, mutta mietinnän aiheena on vielä miten saan sen uppoomaan pelkän lihan kanssa… Meinaavat jättää Whiskasinkin syömättä, jos sekoitan öljyä sekaan.

Toinen ihmetyksen aihe on tuo kalsiumi, jonka takia alla oleva taulukko tulee todennäköisesti muuttumaan. 4 kiloisen kissan kalsiumin tarve on 0,18g päivässä (lähde) ja laskin, että esimerkiksi Maukkaan poroa syöttäessä (6,3g/100g) sitä ei tarvisi antaa kuin about 3g… Eihän se sataprosenttisesti imeydy, mutta silti esimerkiksi 6g on naurettavan vähän. Pitää vielä tutkia asiaa.

Tutkimista tarvii vielä sinkki- ja mahdollinen kuitulisä (psyllium? vai oisko kuitenkin teelusikallinen kaurapuuroa helpompaa – jos suostuvat syömään). Etenkin Muusan turkki on sen verran huonossa kunnossa, että lisäsinkin saaminen ei olisi pahitteeksi. Mutta en haluaisi syöttää kaikenmaailman lisiä purkista, koska yleensä niitä saa väkisin syöttää ja meinaan itse unohtaa niiden annon. Enkä osaa noista Maukkaan mössöistä laskea vitamiinipitoisuuksia, tosin esimerkiksi Fineli antaa poronlihalle sinkin arvoksi 4,8mg/100g (4kg päivittäistarve 4.6mg). Broiskun lihoille Fineli antoi about 1mg/100g sinkin arvoksi, tosin tuo sisäelinseos kerta viikkoon pitäisi kattaa sinkinkin. Mutta kattaako? Sian maksassa on hurjasti sinkkiä (9mg/100g), mutta enhän mä tiedä paljon maksaa tuossa sisäelinmössössä on. Se voisi olla järkevää vaihtaa pelkästään maksaan, mutta saas nähä löydänkö maksaa täältä ruokakaupoista.

Uusi ruokalista näyttää siis toistaiseksi tältä:

ateria ma ti ke to pe la su
AAMU Poroa luineen Kanankauloja/-siipiä Kalkkunaa luineen Kanaa luineen Poroa luineen Kanankauloja/-siipiä Poroa luineen
ILTA Kalaa (silakka, lohi) Broiskun sydäntä Kalkkunan lihaa Sian sisäelinseosta Broiskun lihaa Sian sydäntä/naudan kieltä Broiskun kivipiirasta
Päivittäin Multicat + lohiöljy (+ merilevä?)
0

6 Comments

 1. Toivottavasti turkki tulee paremmaksi! Whiskas, etenkin kuivaruoka, kannattaakin jättää kokonaan pois, vaikka lihaa saisikin lisäksi. Kuormitusta tulee kropalle huonosta ruuasta silti ja se vaikuttaa eläimen yleiskuntoon. Parempi tosiaan niin, että koko ruokavalio olisi laadukas. 🙂 Teollinen laadukkaanakaan ei vedä vertoja raa’alle, huomaa heti laatikossa. 😀 Haiku saa nyt kalkkunamärkäruokaa mitä Nora ei pysty syömään ja vaikka saakin n. 50 g/pv kerrallaan sitä, kakat on 2 kertaa isompia ja haisevampia mitä normaalisti…

  Sinkki ei varastoidu eli sitä tulee saada tarvittava määrä päivittäin. Sinkkilisä voi olla tarpeen.

  Maukkaan possunsisäelinseoksessa on maksaa ja munuaista yht. 25 %, Mush ei näytä osuustietoja. Kannattaa siirtyä pelkkään maksaan, niin määrän arviointi on helpompaa. 🙂 Maksaa voi ja kannattaa syöttää yli A-vitamiinin tarpeen, sillä maksassa on hyvin muitakin tärkeitä ravintoaineita, kuten rautaa ja just sitä sinkkiä. 🙂 Possunmaksassa pitäisin sopivana maksimina 20 g/vk/kisu ja naudan maksassa 15 g. Broilerinmaksa on miedoin A-vitamiinipitoisuudeltaan, sitä meillä syödään 35 g/vk/kisu. 🙂

  Noi luut on ärsyttäviä kun eri valmistajat antaa eri arvoja luille. 🙁 Mushin mukaan poron luisessa jauhelihassa on kalsiumia 3,19 g/100 g. Mushilla luut on raaka-aineluettelossa ekana, Maukkaalla viimeisenä… Mushilla oli ennen poron jauhetussa kalsiumarvona yli 9 g/100 g, joten todennäköisesti Maukkaan arvot on vanhentuneet kuten broilerinluidenkin kohdalla. Minusta Mushin laskema 3,19 g on tosi vähän porolle, mutta tiedä sitten onko se kuitenkin paikkaansa pitävä. Henk.koht. pidän varmimpana tarjota osan kalsiumista purkista (meillä Multicat, josta tulee 100 mg (1 tbl) kalsiumia), jotta kalsiumin saanti ei ole kokonaan luuanalyysien varassa. 🙂 Jos taasen syöttää pelkkää luuta, varmuuden vuoksi määrää ei kannata pitää lähellä suositusta, vaan mieluusti reippaastikin yli. Meillä kalsiumin saanti on yli 400 mg/pv, mennään kalsium:fosfori-suhteen mukaan.

  Näiden tutkailujen ja epäilyjen kanssa menee hermot, mutta sitkeys palkitaan! 😀 Ruokintatietämyksen kanssa ei koskaan voi olla valmis, joten riittää kun tekee parhaansa eikä stressaa liikoja – pääasia, että eläimet voivat hyvin. 🙂 Tsemppiä ruokinnan tutkimus- ja suunnitelutielle!

  • Kirsi

   8.1.2015 at 19:08

   Kuivamuonaa en ole syöttänyt koskaan muuten kuin nameina aktivointitarkoituksessa, ja nekin laadukkainta mitä oon lähistöltä löytänyt (Canagan). Mä en tunne huonoa omatuntoa Whiskasin märkäruuan syöttämisestä, etenkään kun siinä ei sitä viljaa pitänyt olla. Raakaa lihaa ovat kuitenkin saaneet aina, joten se 95% teurasjäte-märkäruoka ei ole mun mieltä pahoittanut. Teoriassa jos ajatellaan, niin silti syöttäisin mieluummin Whiskasin märkäruokaa viljoineen kuin laadukkaintakaan kuivamuonaa. Jos siis tätä raakaruokinnan vaihtoehtoa ei olisi.

   Mutta joo, raakaan. 😀 Kalsiumista en enää stressaa, noille kelpaa kuitenkin (ainakin toistaiseksi) kaikki luiset mössölihat ja kanankaulatkin, joten uskon että kalsiumia saavat kyllä (+ Multicat siihen päälle vielä). Toi sinkki on nyt vielä semmonen mistä en oikein tiiä mitä tekisin. En osaa laskea Maukkaan mössölihoista sinkin osuutta (voiko olettaa, että finelin arvot raa’oille lihoille täsmää niiden kanssa?), joten miten mä nyt tiedän saanko nuo tarpeeksi vai ei… Inhoan purkkipillereitä, jonka takia en haluaisi huvin vuoksikaan ostaa.

   Maksaa mun pitää vielä etsiä lähikaupoista, palalihaa olisi mukavampi syöttää muutenkin kuin noita mössöjä.

   Kiitos kaunis avusta! 🙂

   • Höh, märkäruuasta näytit tosiaan puhuvankin, jotenkin luin Whiskasin perään sanan ”kuivaruoka”, anteeksi… 😀 W’n märkäruoka onkin paljon parempi kuin kuiva, tosin siinäkään ei proteiinin ja rasvojen laadulla kehuskella.

    Finelin arvoista saa varmaan ainakin about määrää, vaikkei suoraan pystykään vertaamaan. 🙂 Meillä kisut saa sinkkiä hyvin lähelle tarvitsemansa määrän (ellei kokonaan, lihaisia luita en laskenut mukaan) suoraan ruuasta, joten harkitsin pitkään ostanko voi enkö tuon sinkkivalmisteen. Imeytyminen kun on parhainta liharuokannalla, kasviperäiset aineet heikentävät imeytymistä, joten en ollut huolissani imeytymisestäkään. Olen kuitenkin utelias luonne ja koska sinkin on sanottu parantavan aknea, päätin ostaa sitä testiin kun Noralla kerran on aknea. Ostin sen myös, koska sinkin on sanottu vaikuttavan myös turkkiin ja kisuilla oli kovimpien pakkasten aikaan tosi huono turkki. Vaikka nyt turkit onkin hyvässä kunnossa, jatkan sinkkilisän antamista 1/4 tbl/kissa/pv (n. 4 mg sinkkiä/kissa) kun ei siitä haittaakaan ole. 🙂 Jos on yhtään epävarmuutta saannin riittävyydestä, kannattaa ostaa. Eritoten yli 4 kg kisuille saattaa olla vaikea saada riittävästi suoraan ruuasta, toki riippuen myös ruuista ja määristä. Hyvä valmiste on Biozink, siinä on tosi vähän täyteaineita ja esim. maissia ei ole, toisin kuin Kelasinissa.

    Juu, ehdottomasti mieluummin palalihaa! 🙂 ♥

    • Kirsi

     10.1.2015 at 00:02

     Nämä ovat kyllä kaikki yli 4 kiloa, joskin Muusahan on ikuisella laihdutuskuurilla (pitäis varmaan painaa just tuon nelisen kiloa). Damonkin on pulskistunut, mutta normipaino on kuitenkin siinä 6 kilon hujakoilla. Kattelin noita Finelin arvoja enkä usko, että niistä tarpeeksi tulis. Voi hitsi, sekoan kohta. Suurherkku Multicat on alkanut nyt tökkimään, kahteen päivään ei kumpikaan ole suostunut syömään. Lohiöljyä ei tarvitse laittaa ku tippa, nii ei kelpaa. Merilevästä puhumattakaan. Sinkkilisä siihen päälle vielä, niin avot.

     Kuinka nirsoja voi kissat olla? Kyllä se liha kelpaa, mutta ne kaikki lisäravinteet mitä pitäisi syödä. Nää on kuin lapsia, mille ei kelpaa vihannekset lautaselta ja löytävät ne perunamuusinkin alta.

     • Voihan. 🙁 Meilläkin kerran alkoi Rakulla tökkimään Multi, mutta sillä onneksi auttoi uuden pakkauksen avaaminen ja ihanat tuoksut houkuttelivat syömään. Vanha pakkaus oli siinä vaiheessa jo pohjalukemissa eli tuoreus oli kadonnut. Myös se voi auttaa, jos laittaa kisun näkemään vaivaa tabletin saamiseksi, se lisää kiinnostavuutta. Esim. ”saaliiksi” heittäminen saattaisi toimia. Lohiöljyn merkillä on monesti vaikutusta maistuvuuteen, kokemukset yleensä puoltavat Salmopetiä ja Nutrolinia. 🙂 Salmopet on valmistettu tuoreesta lohesta ja Nutrolin on kuulemma laimean tuoksuinen.

      Onnistuuko merilevän piilotus kunnolla ruuan sekaan? Sinkkilisä menee meillä tytöillä alas ruuan päällä, mutta Rakulle se piti parina ensimmäisenä kertana laittaa suoraan suuhun. Nykyään sillekin menee suoraan ruuan päältä kun ilmeisesti tottui makuun.

      Tsemppiä!

     • Kirsi

      12.1.2015 at 23:02

      Itseasiassa Damon innostui merilevästä ja meinasin nuolla jauheet suoraan purkista, jotain hyvää sentään! Lohiöljy tuottaa edelleen päänvaivaa, ei mene alas ei millään… Ja Salmopet käytössä, yhessä vaiheessa se kelpasi – ei tietenkään enää. Ostin vielä litran tölkin, kun Tianakin tarvii. Multicatin oon nyt painanut lihan sekaan, välillä syövät, välillä sylkevät veke. Huomenna taas kalapäivä, Muusa innostui silakoista viime viikolla mutta äijä ei suostunut syömään. Maistoi, mutta sylki pois…

      On tää sellasta tähtitiedettä. Vaikka tietäis mitä antaa ja kuinka paljon, suurin ongelma onkin miten ne saa noiden kakkapäiden kurkusta alas. 😀

Vastaa

Your email address will not be published.

*

© 2017 Iltateellä

Theme by Anders NorenUp ↑