Mitä tässäkin pitäisi sitten ajatella?

IMG_7840p

Mun on ollut vaikea alkaa kirjoittamaan tätä artikkelia, koska omatkin ajatukset ovat olleet sekavia ja olen vain odottanut sitä päivää, jolloin kaikki selviää. No, ei ole selvinnyt vieläkään. Tianan lonkat tulivat joulukuussa Kennelliitosta takaisin C/D:nä, kyynärät 0/1:nä. Kuvaava eläinlääkäri arvioi lonkat B/C:ksi, muut kuvia kattoneet tavalliset tallaajat C/C:ksi. Nivelrikkoa ei kuitenkaan pitäisi olla (ellei ole tämän puolen vuoden aikana kehittynyt, en ainakaan usko), joten noilla mennään.

Epämääräisempää on kuitenkin tuon selkä. Kuukausi, pari, taaksepäin lopetin asfalttilenkit kokonaan, sillä aloin kuuntelemaan kuinka jomman kumman takajalan kynnet rapsivat välillä maata. Olin myös kerran näkevinäni, että koko koira vähän horjahtaisi. Sen jälkeen ollaan menty pelkästään mettä-/kalliolenkeillä. Olen siitä onnekas, että hyvä metsälenkki lähtee muutaman sadan metrin päästä kotiovelta. Kilometrejä ei lenkillä montaakaan kerry, mutta kallioilla ei kukaan liiku myöhään illalla (eipä ole kukaan tullut päivemmälläkään vastaan), joten vapaanahan tuo saa juosta. Vieressä menee joki, jossa olen tuota uittanutkin. Onneksi tuo rakastaa uimista, mikäs sen parempaa liikuntaa.

Oman mielenrauhan vuoksi vein tuon myös ortopedille kuvattavaksi. Lääkäri näytti kuvista paria kohtaa ja sanoi, että taitaa mun omat epäilyt spondyloosista osua kohdalleen. Sain siis käsityksen, että lekuri näki spondyloosin alkua parissa kohtaa selkää. Kennelliitosta tuli kuitenkin puhtaat paperit, joten joko kymmeniä vuosia eläinlääkärinä ollut näki omiaan (enpä usko) tai muutokset olivat niin pieniä, että selkä meni vielä puhtaasta Kennelliiton mielestä. Harmittaa etten tajunnut pyytää kuvia itselleni.

Suurin kysymys sitten onkin, että mistä tuo oireilee. Vai oireileeko mistään? Oonko ite liian vainoharhainen ja pelkään olemattomia asioita? Kynsien rapina saattaa johtua myös pelkästään lonkan löysyydestä, yksi muukin D-lonkkaisen koiran omistaja kertoi kuullensa samaa vaikkei nivelrikkoa ole hänenkään koiralla. Onko lihakset ihan jumissa? Haluan käyttää tuon hierojalla, mutta Lahden alueen kehutun hierojan tilat ovat tällä hetkellä vaihdossa eikä osannut sanoa koska ajanvaraus on taas mahdollista. Jos tiedätte hyviä hierojia tällä alueella, vinkatkaa ihmeessä!

Ruokana menee edelleen Brit Caren large breed, lisukkeena raaka liha. Noiden lisäksi menee myös Jahti&Vahdin nivelravinne (vertailin nivelravinteita eikä tuo jäänyt yhtään muita huonommaksi) ja lohiöljy.

Eli näillä mennään. Halusin kaikkea muuta kuin toisen Ricin, mutta sain vielä pahemman. Lonkat huonot, toisessa kyynärässä jotain sanottavaa, nyt vielä selkäkin listalla. Tiana on vasta kaksi vuotta, joten mikä on tilanne pari vuotta eteenpäin? Viiden vuoden päästä? Näkeekö tuo edes kymmenettä syntymäpäiväänsä? Suoraansanottuna vituttaa ja masentaa. En mä ketään syytä, eihän tälle mitään mahda. Luulin tutkineeni suvun tarkkaan, mutta luotin liikaa netistä löytyviin sukutauluihin ja niiden terveystuloksiin. Sen kuitenkin tiedän, että jos toinen koira joskus tulee, niin se on suomalaisista koirista ja kyselen suvusta kasvattajan hermoromahdukseen saakka. Kuinka vaikeaa on löytää perusterve koira?

0

8 Comments

 1. Tosi kurja juttu mikäli tuo spondyloosikin osui teidän kohdalle :/

  Totuus on että saksanpaimenkoira ei ole mitenkäänpäin perusterve rotu ja mikäli terveen yksilön haluaa (niin fyysisesti kuin henkisesti) niin aikamoista salapoliisityötä saa tehdä. Tämän vuoksi minulla itsellä menee rotu vaihtoon.

  Toivon oireettomia ja onnellisia vuosia Tianalle! 🙂

  • Kirsi

   16.7.2014 at 13:58

   Tiedänhän mä sen, ettei sakemanni terveimpiin rotuihin kuulu. Ei todellakaan. Mutta hitto vie, ei ne poliisikoiratkaan voi olla risoja tai päästään vialla! Tiedän, että niitä terveitäkin mahtuu vielä joukkoon. 😀 Tosin jos ihan rehellisiä ollaan, niin itsekin olen miettinyt rodun vaihtoa. Saksanpaimenkoira on mulle tärkein rotu, mutta ei järkevin. Kotikoiranahan Tianakin elää (tolla terveydellä en tätä asiaa häpeä, oli sitten kuinka käyttölinjainen tahansa), joten paremmin mulle sopisi jokin seurakoiramaisempi.

 2. Voi ei, toivottavasti Tiana saisi elää mahdollisimman pitkän ja kivuttoman elämän. Uskon kyllä että vituttaa, ei mikään ihme. Saksanpaimenkoira on ollut mun haaverotu jo ties kuinka kauan, mutta en ehkä ikinä uskalla sellaista hankkia juuri terveyssyistä…

  • Kirsi

   16.7.2014 at 14:44

   Toivotaan! Mutta ei auta murehtia, vaan mennä päivä kerrallaan ja koiran mukaan. Onneksi Tiana ei ole mikään ylivilkas tapaus, joten vähäisempi liikunta ei laita hyppimään seinille. Enemmän mua itteeni ärsyttää, kun en pääse vetämään kymmenen kilsan asfalttilenkkejä! Oon liian laiska lähtemään ilman koiraa. 😀

   Kuitenkin jokaisella rodulla on omat terveysongelmansa. Sakemanilla on niitä ehkä vähän enemmän, mutta ei rotu vielä tuhoon tuomittu ole. Kyllä niitä terveitäkin saksanpaimenkoiria on, ihan varmasti. Täytyy vaan katsoa tarkasti mistä suvusta koiran ottaa ja kysellä rohkeasti lisätietoja, mutta sehän kannattaa tehdä kaikkien muidenkin rotujen kohdalla.

 3. Tosi harmi että tulokset oli tommoset :/ Onneksi ei sentäs nivelrikkoa näy ja toivottavasti se spondyloosikin pysyis poissa.

  Pystyiskö niitä asfalttilenkkejä tekeen niin, että koira menis tien vieressä? Siis esim. viherkaistalla 🙂 Jotkuthan opettaa koiran meneen just pehmeellä viherkaistalla jos pyöräilyttävät koiraa asfalttireiteillä.
  Öhh, tajuskohan tosta mitä tarkotan, niin huikeen selkeesti selitetty taas 😀

  Kaikkea hyvää nätille Tianalle!

  • Kirsi

   16.7.2014 at 18:33

   Ymmärsin kyllä, mitä tarkotat! Oon itekin miettinyt opettavani kävelemään viherkaistalla ja tulishan siitä vaihtelua, kun pääsis ees pari kertaa viikossa muuallekin kuin samaan metsämaastoon. Viiden kilsan hiekkalenkki löytyy kuitenkin kans, olishan siinäkin vaihtelua, jos sen vetäis vaikka aamulla ja illalla lähtis taas metsään.

   Tiana on kyl jo tottunut niin hyvin vapaana juoksemiseen ettei meinaa muistaa miten hihnassa käyttäydytään. 😀

 4. Harmi kun osu teilläkin kohdalle jos jonkinmoista.. :/ meillä ronja on 4.5v, löysät lonkat (c/c) ja kyynäristä löytyi alkavia muutoksia jo alle kahden vuoden iässä (1/1). Sen lisäksi taistellaan iho-ongelmien kanssa, koiralta on leikattu kasvain ja sterilointi on tehty jatkuvien valeraskauksien takia. Että ei se vaan aina me ne niinkun on suunitellut 🙁

Vastaa

Your email address will not be published.

*

© 2017 Iltateellä

Theme by Anders NorenUp ↑